خودرو برقی

خودروی برقی یا خودروی الکتریکی (به انگلیسی: Electric vehicle) به خودرویی گفته می‌شود که از باتری ‌های قابل شارژ به عنوان منبع انرژی، و از موتور الکتریکی به عنوان نیروی محرکه استفاده می‌کند.
اولین خودروهای برقی عملی در دهه ۱۸۸۰ معرفی شدند. تولید این‌گونه خودروها با تولید انبوه خودروهای موتور احتراقی ارزان‌، دچار افت شدید گردید. در دهه‌های ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ میلادی با وقوع بحران انرژی مجدداً خودروی برقی مورد توجه قرار گرفت ولی این علاقه‌مندی سبب تولید انبوه و ایجاد بازار رقابتی نشد.
از سال ۲۰۰۸ میلادی با توجه به پیشرفت فناوری باطری ماشین ‌ها، نگرانی‌ها در خصوص قیمت نفت و نیاز به کاهش گازهای گلخانه‌ای انقلابی اساسی در تولید خودروهای برقی صورت گرفته‌است.
از مزایای خودروی برقی نسبت به خودروی احتراقی می‌توان به کاهش قابل ملاحظه آلودگی هوای محلیکاهش گازهای گلخانه‌ای و کاهش وابستگی به نفت اشاره کرد. تعداد زیادی از کشورها و دولت‌های مربوطه به منظور ترویج و گسترش بازار خودروهای برقی از انگیزاننده‌های دولتی برای خودروهای برقی استفاده می‌کنند.
در مقایسه با خودروهای احتراق داخلی، خودروهای برقی کم صداتر هستند و هیچ گونه آلودگی خروجی از اگزوز ندارند.

پیوندها

۵ مطلب در تیر ۱۴۰۰ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

باتری یو پی اس

باتری یو پی اس

UPS یا Uninterruptible power supply (منبع تغذیه بدون توقف) یک دستگاه الکترونیکی است که از آن برای ایجاد ثبات در جریان تغذیه تجهیزات الکتریکی استفاده میشود.

در واقع باتری یو پی اس UPS،   به دستگاه یو پی اس متصل شده تا در زمان قطعی برق شهری ، برق مورد نیاز تجهیزات متصل به یو پی اس را تامین کند. باتری های یو پی اس تا زمان شارژ کامل، در حال شارژ شدن هستند. در واقع می‌توان گفت منبع ذخیره انرژی یو پی اس UPS، باتری‌های یو پی اس هستند. بهترین نوع باتری‌های یو پی اس UPS، سیلد اسید است.

باتری‌های یو پی اس UPS، دارای انواع مختلفی هستند که هر کدام کاربردهای مخصوص خود را دارند. در ادامه به طور کامل به مباحث مربوط به انواع و تفاوت باتری‌ها، ظرفیت ، طول عمر و دیگر ویژگی‌های آن‌ها می‌پردازیم.

باتری های یو پی اس به طور عمده در 4 دسته جای دارند:

        نیکل کادمیوم

         اسید سرب

         لیتیوم یون

         سیلور آلکالین

هر یک از این باتری ها با ساختار و ترکیب متفاوتشان دارای مزایا و معایبی می باشندولی بهترین و مناسب ترین باتری یو پی اس کع در دستگاه های یو پی اس استفاده می شود ، باتری یو پی اس اسید سرب می باشد.

باتری یو پی اس اسید سرب نیز در دو نوع تر (درپوش باز) و خشک(درپوش بسته) موجود هستند.

باتری های یو پی اس اسید سرب خشک(درپوش بسته) بدلیل عدم نیاز به سرویس و نگهداری و همچنین طول عمر بالاتر نسبت به نوع تر(درپوش باز) طرفداران بیشتری دارد.

بسته به شرایط و نوع نیاز می توانید باتری یو پی اس مورد نظر خود را انتخاب کنید.

نکته: باتری نیکل کادمیوم نسبت به سایر باتری های یو پی اس از طول عمر بالاتری برخوردار است.

 

شارژ کردن صحیح باتری UPS

طول عمر باتری UPS رابطه ی مستقیمی با تعداد شارژ شدن آنها و میزان طول شارژ دارد. شارژ باتری UPS باید به روش درست انجام شود تا آسیبی به باتری نرسد.

مهم ترین نکته این است که ولتاژ دستگاه یو پی اس و باتری باید با شارژر باتری مورد استفاده تناسب داشته باشد. همچنین شارژر باید اتوماتیک باشد تا زمانی که باتری پر شد شارژ کردن را قطع کند تا به باتری آسیب نرسد.

عملیات شارژ کردن و دشارژ این باتری ها در مکان بسته انجام می شود که خطرات زیستی برای محیط کار یا منزل نداشته باشد.

 

 

باتری کار به عنوان یک استارت آپ تخصصی و امداد باتری در زمینه فروش باطری ماشین و ارائه انواع بهترین باطری ماشین به فعالیت می پردازد. حمل، نصب و تست دینام و سیستم برقی خودرو کاملا رایگان بوده و به جز هزینه باتری شما هیچ هزینه دیگری پرداخت نخواهید کرد. و همچنین تعویض باتری ماشین در محل انجام می شود.

 

  • زهره حبیبی
  • ۰
  • ۰

 

از نشانه های خام سوزی می توان به وجود بوی بنزین در نزدیکی اگزوز و دوده سفید اشاره کرد. از دیگر نشانه ها می توان به نامنظم کار کردن موتور هنگام استادن، روشن شدن چراغ چک و وجود دوده روی شمع ها می باشد.

این موضوع با توجه به سوختن ناقص بنزین در خودرو باعث افزایش مصرف سوخت نیز می شود و حتی در مواردی می تواند باعث کوپ کردن موتور بشود

از جمله دلایل خام سوزی در یک خودرو هنگام روشن شدن می توان به خراب بودن سنسور اکسیژن اشاره داشت که این مشکل ناشی از به درستی کار نکردن گرم کن این سنسور می باشد.

از جمله نکاتی که می تواند باعث جلوگیری این پدیده شود تعویض به موقع شمع ها است زیرا بنزین در فضایی می سوزد که شمع در آن قرار دارد که املاح این سوختگی باعث اختلال در کار شمع و ایجاد جرقه می شوند.

باید به این موضوع توجه داشت که خام سوزی در سیستم انژکتوری به این علت که میزان سوخت فرستاده شده اندازه گیری می شود کمتر است.

 

دلایل خام سوزی

 

  1. خرابی سنسور اکسیژن باعث خام سوزی خودرو می شود.

سنسور اکسیژن که بر روی منیفولد دود نصب می شود نسبت هوا به اکسیژن را تنظیم می کند و میزان اکسیژن سوخته نشده در اگزوز یعنی آلاینده های بنزین را اندازه گیری می کند و در میزان مصرف سوخت تاثیر زیادی می گذارد.

 

  1. وایر شمع ها و کوئل را در صورتی که معیوب باشند باید تعویض کرد

در صورتی که بنزین در شرایط خوب و سالمی از درون باک به موتور رسیده باشد ولی سیستم جرقه زنی معیوب باشد، توان موتور کم می شود و ریپ خواهد زد. عیب در سیستم جرقه زنی ناشی از عوامل مختلفی می باشد. در صورتی که در دورهای بالاتر موتور مشکلی وجود داشته باشد می توانیم متوجه برق دزدی یا عدم تنظیم دهانه ی شمع شویم. اگر کویل معیوب باشد در حالتی که حتی وایر و شمع ها سالم هستند باعث خام سوزی و کاهش توان موتور می شود.

 

  1. شستشوی انژکتور باید به صورت منظم انجام شود

سوزن های انژکتور تاثیر زیادی در توان موتور و شتاب خودروها دارند و وظیفه ی آن ها انتقال بنزین به داخل پیستون ها می باشد. اگر سوزن های انژکتور کثیف باشند سوخت به درستی به پیستون ها وارد نمی شوند و قدرت موتور کم می شود. در نتیجه باید به طور منظم انژکتور را شستشو داد.

 

 

  • در صورتی که سوزن انژکتور گشاد شده باشد باعث پاشیده شدن زیاد از حد بنزین شده و خام سوزی اتفاق میفتد.
  • اگر شیر برقی کنیستر خراب باشد بخارات بنزین جذب نمی شود و بوی بنزین به داخل خودرو نفوذ پیدا می کند.

مخزن کنیستر قوطی استوانه ای شکلی است که دارای کربن فعال است که این کربن بخارات بنزین را جذب می کند و دارای دو مجرا در بالای مخزن است که یکی از آن ها به باک و دیگری به منیفولد هوا وصل می باشد. شیر برقی کنیستر همان شیر تخلیه بنزین است که اگر معیوب باشد بخارات بنزین را جذب نمی کند و به بوی بنزین در داخل خودرو حس می شود.

مجموعه کنیستر برای کاهش آلودگی هوا می باشد و بخارات بنزین را در مخزنی جمع می کند و در موارد مورد نیاز در موتور می سوزاند.

 

  1. خرابی سنسور مپ باعث نقص فنی در موتور خودرو و بد کار کردن موتور و خام سوزی می شود.

مپ سنسور وظیفه دارد مقدار هوایی که وارد موتور می شود را به کامپیوتر خودرو گزارش دهد. اگر این سنسور معیوب باشد کامپیوتر خودرو نمی تواند میزان دقیق فشار هوای داخل موتور را اندازه گیری کند و خودرو به خوبی کار نمی کند.

 

از علایم معیوب بودن این قطعه می توان به ریپ زدن خودرو، لرزش خودرو در حالت نرمال، دوده گرفتن سر شمع ها و کاهش قدرت موتور و افزایش مصرف سوخت اشاره کرد.

  • استپر موتور، دریچه گاز و منیفولد هوا باید به صورت منظم بازدید و هم چنین تمیز شوند. در صورت خرابی این قطعات را باید تعویض کنید
  • در صورتی که اورینگ دور پمپ بنزین معیوب باشد باعث می شود داخل اتاق بوی بنزین بپیچد.

 

باتری کار به عنوان یک استارت آپ تخصصی و امداد باتری در زمینه فروش باطری ماشین و ارائه انواع بهترین باطری ماشین به فعالیت می پردازد. حمل، نصب و تست دینام و سیستم برقی خودرو کاملا رایگان بوده و به جز هزینه باتری شما هیچ هزینه دیگری پرداخت نخواهید کرد. و همچنین تعویض باتری ماشین در محل انجام می شود.

  • زهره حبیبی
  • ۰
  • ۰

زوزه گیربکس

شاید تشخیص عیب خودرو به نظرتان کاری غیر ممکن برسد، ولی به خودرو هم مانند بدنتان فکر کنید. همان لحظه که متوجه چیزی غیر معمول می شوید، وقت آن است که عیب را تشخیص بدهید و راهی برای رفع آن پیدا کنید.

 

چرا گیربکس زوزه می کشد؟

 شاید بدانید که زوزه کشیدن گیربکس، یکی از شایع ترین مشکلات گیربکس های اتوماتیک می باشد. همان طور که می دانید گیر بکس اتوماتیک یکی از مهم ترین قسمت های خودرو است.

این قطعه از چرخ دنده های مختلفی تشکیل شده که هر کدام گشتاور و نیروی خاصی را منتقل می کنند. دنده های گیربکس به دلیل این که در مدت زمان های طولانی درگیر هستند باید توسط واسکازین یا همان روغن کاری شوند تا اصطحکاک بین دنده ها کاهش یابد.

برای از بین بردن اصطحکاک که ایجاد می شود و هم چنین افزایش عمر گیربکس باید گیربکس و چرخ دنده هایش را توسط یک روغن گیربکس استاندارد و با کیفیت به صورت کامل روغن کاری کنید. فراموش نکنید که روغن کاری کامل گیربکس نه تنها سبب افزایش عمر این قطعه از خودرو می شود، بکله عملکرد آن را نیز بهبود می بخشد.

 

زوزه کشیدن گیربکس اتوماتیک

اگر گیربکس دستی دارید، با افزایش سرعت و دور موتور وظیفه تغییر دنده ها را بر عهده دارید. به عنوان مثال ، شما می توانید پدال کلاچ را فشار داده و به دنده اول ، سپس به دنده دوم ، سپس سوم و غیره تغییر دهید تا سرعت بیشتری یابد. اگر دنده تعویض نشود اما همچنان به شتاب خود ادامه دهید ، گیربکس با صدای بلند شروع به ناله می کند.

 

اما در گیربکس اتوماتیک ، همه این توسط شما از طریق گیرنده و رایانه ماشین انجام می شود. تمام کاری که شما باید انجام دهید اینست که اهرم انتخاب کننده را در حالت درایو قرار دهید و پدال گاز را فشار دهید. برای اطمینان از روند شتاب نرم ، گیربکس به طور اتوماتیک در RPM های خاص موتور تغییر می‌کند.

 

 

دراین مطلب دلایلی که منجر به زوزه کشیدن گیربکس اتوماتیک را شرح می‌دهیم:

کم بودن روغن گیربکس یا نشت روغن

خرابی بلبرینگ

کم بودن روغن گیربکس / نشت روغن

دیدن نشت واسکازین گیربکس یکی از آسان‌ترین راه هایی است که می‌توانید بفهمید گیربکس خودروی‌تان نیاز به توجه دارد. واسکازین برای گیربکس های اتوماتیک و توانایی آن ها در تعویض دنده نقشی حیاتی دارد، بنابراین یک لکه کوچک روغن روی کف پارکینگ می‌تواند به سرعت به مشکلی جدی تبدیل شود. وقتی واسکازین گیربکس های اتوماتیک را چک می‌کنید، اطمینان حاصل کنید که تیره رنگ نیست و بوی روغن سوخته نمی‌دهد. در این صورت، باید به تعمیرگاه بروید و آن را عوض کنید. واسکازین گیربکس های دستی را باید از طریق درپوش روی گیربکس چک کرد. در این مورد هم، اگر به نشت واسکازین مشکوک هستید، از یک تعمیرکار بخواهید محل نشت را پیدا کرده و آن را برطرف کند. اگر سطح واسکازین بالاست، راه ساده‌تر دیگری هم برای پی بردن به مشکلات گیربکس وجود دارد. ادامه مطلب را بخوانید تا ببینید چطور می‌توانید حتی بدون بالا زدن کاپوت، از این مشکلات آگاه شوید. روشن شدن چراغ چک موتور یکی از هشدارهای زود هنگامی است که نشان می‌دهد چیزی در گیربکس خوب کار نمی‌کند. چراغ چک موتور ممکن است به دلایل دیگری که هیچ ارتباطی به گیربکس ندارند هم روشن بشود، ولی این هشدار آشکار را نادیده نگیرید. در خودروهای امروزی‌تر، حسگرهایی روی موتور نصب شده‌اند که موارد غیرعادی را تشخیص داده و به کامپیوتر خودرو را از وجود مشکل در یک قسمت از خودرو مطلع می‌کنند. حسگرهایی که روی گیربکس نصب شده‌اند نیز می‌توانند متوجه ارتعاشات و مشکلاتی جزئی بشوند که شما حتی نمی‌توانید آن ها را ببینید یا احساس کنید. اگر می‌خواهید بدانید روشن شدن چراغ چک موتور مربوط به مشکلات گیربکس است یا نه، می‌توانید یک ابزار تشخیص عیب خریداری کرده و سوکت آن را به سوکت پنل ابزاری که سمت راننده قرار دارد وصل کنید. ابزار تشخیص عیب، کُدی را نمایش خواهد داد که مربوط به قسمتی است که مشکل دارد. اگر آن کد به شما می‌گوید گیربکس ایرادی دارد، خب، وقت آن است که سری به تعمیرگاه بزنید.ولی حتی اگر چراغ چک موتور هم خاموش باشد، باز هم می‌توانید از ایرادهای گیربکس مطلع بشوید.

 

خرابی بلبرینگ

در حالی که کلاچ درگیر نیست و صدای زوزه کشیدن گیربکس اتوماتیک را نمی شنوید. این احتمال وجود دارد مشکل از بلبرینگ باشد. با این حال شنیدن سر و صدا از بلبرینگ هنگام فشار بر روی پدال کلاچ  شایع تر است تا رانندگی در دنده بدون هیچ گونه فشار بر روی پدال کلاچ.

 

 

رفع مشکل زوزه کشیدن گیربکس

از آن جایی که تعمیر گیربکس هزینه ی زیادی دارد، بهتر است همیشه به صداهای غیر معمولی که از گیربکس می شنوید دقت کنید. این صداها شما را در پیدا کردن علت مشکل و رفع آن کمک می کنند.

استفاده از مکمل گیربکس و یا احیا گر گیربکس یکی از راه های رفع زوزه کشیدن گیربکس است. البته به یاد داشته باشید که این راه حل، به طور مقطعی مشکل خودروی شما را رفع می کند. ( هنگام خرید مکمل گیربکس توجه داشته باشید که مکمل گیربکس دستی می خرید یا مکمل گیربکس اتوماتیک).

 

اگر خودرو شما نو است و از گیربکس آن صدای زوزه می شنوید می توانید مقداری صبر کنید. زیرا که در خودروهای نو با گذشت مدت زمانی از آب بندی خودرو و گیربکس این صدا خود به خود رفع می شود.

هنگامی که متوجه شدید گیربکس زوزه می کشد، برای اولین قدم باید مقدار و کیفیت واسکازین را مورد بررسی قرار دهید. اگر نیاز بود واسکازین را تعویض کنید و اگر مقدارش کم بود دوباره آن را سرریز کنید.

به یاد داشته باشید که در صورت رفع نکردن زوزه کشیدن گیربکس، این مشکل سبب تغییر شکل چرخ دنده های گیربکس می شود.

 

باتری کار به عنوان یک استارت آپ تخصصی و امداد باتری در زمینه فروش باطری ماشین و ارائه انواع باطری ماشین به فعالیت می پردازد. حمل، نصب و تست دینام و سیستم برقی خودرو کاملا رایگان بوده و به جز هزینه باتری شما هیچ هزینه دیگری پرداخت نخواهید کرد. و همچنین تعویض باتری ماشین در محل انجام می شود.

  • زهره حبیبی
  • ۰
  • ۰

 

 

خودرو های هیبرید نسلی از خودرو های دوستدار طبیعت است که برای حرکت کردن از ترکیب دو یا چند منبع مجازی قدرت استفاده می کند.

صرفه جویی در مصرف سوخت و کاهش الودگی هوا از نقاط فروش خودرو های هیبریدی است. اما این بسیار مایوس کننده است که صرفه جویی در مصرف سوخت وعده داده شده توسط خودرو سازان را نادیده بگیرید.

این خودرو به 4 گروه تقسیم می شوند که شامل موارد زیر می باشد:

خودروی هیبردی شارژی

خودرو هایی هیبریدی پلاگین یا شارژی نیز به عنوان یک هیبرید از ترکیب دو موتور بنزینی و الکتریکی حاصل شده اند .برای فردی که روزانه مسافت های کوتاهی را طی می کند امکان استفاده از خودروی هیبریدی شارژی حتی بیش از یک ماه بدون این که اصلاً نیازی به سوخت داشته باشد نیز میسر است چرا که هیبریدهای پلاگین به کمک موتور الکتریکی قادرند چیزی حدود سی تا پنجاه کیلومتر را طی کنند .خودرو های هیبرید شارژی از باتری های بزرگ تر با قدرت بیشتری بهره میبرند به طوری که تنها در صورتی موتور بنزینی شروع به کار می کند که باتری ها کاملاً تخلیه شده باشند .این خودرو ها با اتصال به پریز های برق در ایستگاه های شهری هم می توانند مجددا شارژ شوند (مزیتی که در هیبریدهای ملایم و تمام هیبرید جای خالیشان کاملا احساس می شود) .

 

خودروی هیبریدی ملایم

با توجه به نقش اندک موتور الکتریکی در حرکت خودرو، نیازی به استفاده از باتری های قوی با قابلیت ذخیره سازی مقدار زیاد انرژی وجود ندارد بنابراین از لحاظ هزینه مقرون به صرفه است و از دیگر خودروهای هیبریدی ارزان تر می باشد .هیبرید های ملایم عملکردی مشابه هیبرید های موازی دارند، به این معنا که موتور الکتریکی به تنهایی قابل استفاده نیست مگر این که به موازات موتور احتراقی به کار گرفته شود .

 

خودروی هیبریدی ترکیبی یا مختلط

در خودروی هیبرید ترکیبی، موتور بنزینی تنها زمانی فعال می شود که انرژی بیشتری مورد نیاز است مانند زمانی که خودرو سرعت می گیرد یا به هنگام بالا رفتن از یک تپه، ولی در سرعت های پایین این تنها موتور الکتریکی است که خودرو را به حرکت در می آورد .در خودروی هیبرید ترکیبی سعی شده با حفظ مزایای هیبرید سری و موازی معایبی که در هر مورد به صورت جداگانه به چشم می خورد حذف شوند .این نوع از خودروهای هیبریدی با این که توانستند برخی از معایب را حذف کنند اما کماکان دچار مشکلند. هزینه گزاف در کنار پیچیدگی های زیاد از بارزترین مشکل چنین هیبرید هایی است .

 

خودروی هیبریدی موازی

از مزایای خودروهای هیبریدی موازی در مقایسه با نمونه های سری، می توان به باتری های کوچکی اشاره کرد که ظرف مدت کوتاهی شارژ می شوند. به طور کلی هیبردهای موازی محبوب تر و پرفروش تر از هیبریدهای سری هستند اما وابستگی زیاد آنها به موتور های احتراقی یکی از معایب چنین خودرو هایی است .برای استفاده حداکثری از این انرژی، لازم است که راننده به آرامی و در فواصل مشخص ترمز بگیرد. اما فشردن محکم و ناگهانی پدال ترمز منجر به فعال شدن سیستم ترمز ضد قفل (ABS) و اتلاف تمام انرژی ای می شود که می توانست ذخیره گردد .

 

چگونه از خودروهای هیبریدی به نحو صحیح استفاده کنیم؟

عادت‌های رانندگی شخصی بر عملکرد ماشین تأثیر می‌گذارد. خودروهای هیبریدی نسبت به اتومبیل‌های سنتی بنزینی حساس‌تر هستند، بنابراین سبک‌های غلط رانندگی احتمالاً بیشتر بر آنها تأثیر می‌گذارد. برای افزایش مسافت پیموده شده توسط خودروهای هیبریدی و بهبود عملکرد کلی آن‌ها این پیشنهادات را دنبال کنید:

برای رانندگی در بزرگراه به حالت ECO تغییر دهید

هدف اصلی این گزینه کاهش مصرف سوخت با کاهش سطح شتاب است. با این وجود اگر ندانید چگونه ماشین هیبریدی را به روشی صحیح هدایت کنید، نمی‌توانید به اثر دلخواه برسید. حالت ECO سرعت یا قدرت موتور را تغییر نمی‌دهد به جز کاهش حساسیت شتاب دهنده که باعث می‌شود از سوخت کمتری استفاده شود. ECO یا همان Economy در اصل راهی برای کنترل مصرف سوخت خودرو است. سیستم ECO باعث می‌شود تا استهلاک ماشین کاهش پیدا کند و همین امر، عمر خودرو را بیشتر می­‌کند.

 

سرعت خود را پایین نگه دارید

بازده سوخت خودروی هیبریدی زمانی کاهش خواهد یافت که شما با سرعتی بیش از ۵۵ مایل یا ۸۸ کیلومتر رانندگی کنید. اگر شما با ست کردن کروز کنترل روی سرعت ۱۱۰ کیلومتر در ساعت رانندگی می‌کنید، سعی کنید در سراشیبی آن را خاموش کنید. سعی کنید در بزرگراه‌ها با سرعتی حدود ۱۰۰ کیلومتر در ساعت رانندگی کنید. با فعال کردن کروزکنترل، در این صورت احتمال کمتری وجود دارد که سرعت خود را با سرعت افزایش دهید.

 

از ترمز سخت خودداری کنید

فشار ناگهانی پدال ترمز برای انواع وسایل نقلیه مضر است و در خودروهای هیبریدی باعث از بین رفتن قدرت می‌شود. اصطکاک موجود در ترمزها به سرعت برق را تخلیه می‌کند. عمل سریع به سیستم ترمز احیا کننده زمان کافی نمی‌دهد تا به مرحله اجرا برسد و انرژی از دست رفته را بازیابی کند. ترمز احیا کننده به شما این امکان را می‌دهد تا توان باتری ماشین خود را تقویت کنید. هیبریدها از یک تکنولوژی موسوم به ترمز احیا کننده (regenerative braking) بهره می‌برند این به این معنی است که انرژی تولید شده توسط ترمزها که به عنوان گرما درخودروهای معمولی هدر می‌رود برای شارژ باتری هیبریدی خود استفاده می‌شود. شما باید هنگامی که یک چراغ ترمز از فاصله قابل رویت است فشار را روی پدال کاهش دهید تا زمان کافی برای بازگشت انرژی به سیستم فراهم شود. در صورت آشنایی با مسیر عمدتاً امکان پذیر است و می‌توانید توقف را پیش بینی کنید.

 

 

قیمت باطری ماشین به چند عامل بستگی دارد.

1.     کشور سازنده باتری ماشین

2.     شرکت سازنده باتری

3.     نوع اتمی یا اسیدی بودن باتری

4.     ظرفیت آمپراژ

5.     تاریخ اعتبار گارانتی

6.     تاریخ سال ساخت

 

باتری کار به عنوان یک استارت آپ تخصصی و امداد باتری در زمینه فروش باطری ماشین و ارائه انواع بهترین باطری ماشین به فعالیت می پردازد. حمل، نصب و تست دینام و سیستم برقی خودرو کاملا رایگان بوده و به جز هزینه باتری شما هیچ هزینه دیگری پرداخت نخواهید کرد. و همچنین تعویض باتری ماشین در محل انجام می شود.

 

 

 

  • زهره حبیبی
  • ۰
  • ۰

 

 

مپ سنسور (MAP : Manifold Absolute Pressure Sensor) سنسور فشار مطلق منیفولد هوا خودرو، قطعه‌ای است که به عنوان سنسور کنترل الکتریکی موتور به صورت مستقیم به ECU و قسمت ورودی هوای موتور خودرو متصل می‌شود. این قطعه الکتریکی، وظیفه ارائه گزارش مقدار هوای مکش شده توسط پیشرانه به کامپیوتر خودرو را بر عهده دارد و با سنجش چگالی هوای مکش شده در منیفولد، میزان فشار بر موتور مشخص شده و با توجه به آن، میزان سوخت مورد نیاز برای هر سیلندر جهت احتراق مطلوب و کامل تعیین خواهد شد.

حال ECU اطلاعات دریافتی از سنسور مپ خودرو را با آیتم‌هایی چون شرایط آب و هوایی، شرایط جاده، سرعت و … هماهنگ کرده و بر اساس این موارد، دریچه ورودی هوا را مدیریت می‌کند. به‌طور کلی نحوه عملکرد مپ سنسور بدین صورت است که فشار هوای ورودی به دریچه را در هر لحظه محاسبه و برای کامپیوتر خودرو ارسال می‌کند؛ بنابراین اگر سنسور مپ به درستی کار نکند، خودرو از کار خواهد افتاد؛ زیرا ECU خودرو بدون اطلاعات سنسور مپ خودرو، توانایی محاسبه میزان دقیق فشار هوا به داخل موتور را ندارد..

مپ سنسور کجا نصب شده و چه وضیفه ای دارد؟

مپ سنسور با نصب در مجرای ورودی هوا به پیشرانه خودرو، فشار هوای وارد شده به دریچه ورودی را برای هر لحظه محاسبه و برای ECU ارسال می‌کند. ECU اطلاعات دریافتی از مپ سنسور را با آیتم‌هایی چون شرایط جاده، آب و هوا، سرعت حرکت و مواردی مانند اینها هماهنگ می‌کند و بر اساس آنها به مدیریت دریچه ورود هوا می‌پردازد.

یکی از دلایلی که وقتی پدال گاز را می‌فشارید هوای بیشتری وارد موتور خودرو می‌شود همین سنسور فشار منیفولد هوا و اطلاعات ارسالی از سوی آن به کامپیوتر خودروست. البته دقت کنید که عملکرد این قطعه در خودروهای مجهز به توربوشارژر و سوپرشارژر پیچیدگی‌های بیشتری دارد. زیرا هنگامی که توربو در حال ایجاد بوست است ممکن است فشار داخل منیفولد مثبت باشد اما مپ سنسور اهمیتی به آن نمی‌دهد زیرا تنها قدر مطلق فشار را اندازه می‌گیرد.

 

عیب یابی مپ سنسور

مشکلات فراوانی در اثر خرابی یا معیوب بودن مپ سنسور ممکن است برای خودرو پیش بیاید که در ذیل به برخی از آن ها اشاره خواهیم نمود.

  • ریپ زدن و سه کار کردن خودرو
  • لرزش خودرو در حالت های نرمال
  • دوده گرفتن سر شمع ها
  • کاهش قدرت موتور به صورت ناگهانی
  • افزایش مصرف سوخت

 

 

باتری کار سامانه فروش آنلاین باطری ماشین

  • زهره حبیبی