خودرو برقی

خودروی برقی یا خودروی الکتریکی (به انگلیسی: Electric vehicle) به خودرویی گفته می‌شود که از باتری ‌های قابل شارژ به عنوان منبع انرژی، و از موتور الکتریکی به عنوان نیروی محرکه استفاده می‌کند.
اولین خودروهای برقی عملی در دهه ۱۸۸۰ معرفی شدند. تولید این‌گونه خودروها با تولید انبوه خودروهای موتور احتراقی ارزان‌، دچار افت شدید گردید. در دهه‌های ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ میلادی با وقوع بحران انرژی مجدداً خودروی برقی مورد توجه قرار گرفت ولی این علاقه‌مندی سبب تولید انبوه و ایجاد بازار رقابتی نشد.
از سال ۲۰۰۸ میلادی با توجه به پیشرفت فناوری باطری ماشین ‌ها، نگرانی‌ها در خصوص قیمت نفت و نیاز به کاهش گازهای گلخانه‌ای انقلابی اساسی در تولید خودروهای برقی صورت گرفته‌است.
از مزایای خودروی برقی نسبت به خودروی احتراقی می‌توان به کاهش قابل ملاحظه آلودگی هوای محلیکاهش گازهای گلخانه‌ای و کاهش وابستگی به نفت اشاره کرد. تعداد زیادی از کشورها و دولت‌های مربوطه به منظور ترویج و گسترش بازار خودروهای برقی از انگیزاننده‌های دولتی برای خودروهای برقی استفاده می‌کنند.
در مقایسه با خودروهای احتراق داخلی، خودروهای برقی کم صداتر هستند و هیچ گونه آلودگی خروجی از اگزوز ندارند.

پیوندها

۷ مطلب در مهر ۱۳۹۸ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

 معرفی باتری‌های لیتیم-یون

باتری وسیله‌ای است که انرژی شیمیایی را به طور مستقیم به انرژی الکتریکی تبدیل می‌کند. در واقع یک باطری ماشین شامل یک یا چند پیل ولتایی (Voltaic Cell) است که بر اثر واکنش‌های شیمیایی اکسید و احیا مولد جریان الکتریسیته هستند. هر پیل ولتایی از دو الکترود تشکیل شده است که بین آن‌ها با الکترولیت پر می شود. الکترولیت محلولی رسانا شامل یون‌ها است. معمولا ترکیبات الکتروفعال درون الکترولیت حل می شوند که می‌توانند با الکترودها واکنش شیمیایی بدهند و انرژی شیمیایی را با انتقال بار در سطح مشترک الکترود-الکترولیت به انرژی الکتریکی تبدیل کنند.

ولتاژ خروجی یک باتری به طور مستقیم با ماهیت شیمیایی واکنش الکتروشیمیایی پیل در ارتباط است. به عنوان مثال در باتری‌های سرب-اسید، واکنش شیمیایی هر پیل 2 ولت جریان را تولید می‌نماید. در باتری‌های لیتیمی واکنش الکتروشیمیایی صورت گرفته ولتاژ تقریبی 3 ولت را تولید می نماید که تولید این ولتاژ یکی از ویژگی‌های مهم این نوع باتری‌ها است. بنابراین با بهره گیری از واکنش های لیتیمی می‌توان با به کارگیری تعداد پیل کمتر به ولتاژ بالاتر دست یافت.

 

 اجزا باتری‌های لیتیم-یون

به طور کلی هر باتری از 3 بخش اصلی الکترود مثبت، الکترود منفی و الکترولیت تشکیل شده است. در باتری‌های لیتیم-یون، الکترود مثبت یا کاتد از یک ترکیب لیتیم مانند لیتیم کبالت اکسید و الکترود منفی یا آند از کربن ساخته شده و یک لایه جدا کننده در بین آن‌ها قرار دارد. نمایی از یک پیل باتری لیتیمی در شکل 2 نمایش داده شده است. الکترولیت در باتری های لیتیمی نیز از نمک لیتیم دریک حلال آلی ساخته شده است. استفاده از حلال آلی در نقش الکترولیت به دلیل اشتعال زا بودن نیازمند انجام پاره ای از اقدامات ایمنی است. اقدامات ایمنی و همچنین موارد دیگری که برای بهبود عملکرد باتری های لیتیمی به کار گرفته می شوند، مهندسی ساختار الکترولیت را‌ بسیار پیچیده می نماید. الکترولیت در این باتری ها از مجموعه ای از مواد تشکیل شده که هر کدام وظیفه خاص خود را دارند. نقص در عملکرد هر یک از اجزای الکترولیت باعث نقص در عملکرد کل باتری می‌شود. در بخش‌های بعد هر یک از این اجزا به طور کامل شرح داده می‌شوند

علاوه بر موارد بالا، باتری‌های لیتیمی مجهز به مدارهای الکترونیکی محافظ و فیوزهای جهت جلوگیری از عکس شدن قطبیت، اعمال ولتاژ بیش از حد، گرم شدن بیش از حد و موارد ایمنی دیگر هستند.

- عملکرد باتری‌های لیتیم یون

با توجه به موارد ذکر شده در بالا اگر فرض کنیم که یک نمونه از باتری لیتیمی دارای الکترود مثبت لیتیم-کبالت اکسید و الکترود منفی گرافیتی باشد، در فرایند شارژ (Charging) در الکترود مثبت نیم واکنش و در الکترود منفی نیم واکنش:

رخ می‌دهد. در مجموع می‌توان گفت که در فرایند شارژ، لیتیم فلزی موجود در ساختار الکترود مثبت به یون لیتیم تبدیل شده و یون‌های لیتیم موجود در الکترولیت در بین لایه‌‌های کربن (گرافیت) ذخیره می‌شود. چنین فرآیند هایی که در کل شارژ باتری را باعث می شوند، نیازمند صرف انرژی (الکتریکی) هستند. در فرایند تخلیه شارژ (Discharging) عکس واکنش‌های فوق صورت گرفته و انرژی الکتریکی ذخیره شده آزاد می‌شود.

 الکترودهای باتری‏های لیتیم-یون

الکترود مثبت

الکترود های مورد استفاده در باتری های قابل شارژ باید دارای واکنش برگشت‌پذیر، هدایت الکتریکی بالا و واکنش الکتروشیمیایی سریع باشند. همچنین الکترودها باید ساختاری پایدار داشته و در چرخه‌های مختلف شارژ و تخلیه شارژ دستخوش تغییر نشوند.

تحقیقات زیادی برای دستیابی به الکترودی با ویژگی‌های مناسب انجام گرفته و گستره وسیعی از الکترودها طراحی و ساخته شده است. یکی از انواع الکترودهای مورد استفاده لیتیم-کبالت اکسید است. این نوع الکترود به صورت تجاری در دسترس است و باتری‌های ساخته شده با این الکترود دارای ظرفیت مناسب (ظرفیت یک باتری مقداری از الکتریسیته است که باتری می تواند ذخیره کند)، انرژی و توان بالا و طول عمر نسبتا مناسب است.

در ابتدا برای سنتز این ماده از ترکیب کردن اکسیدها و کربنات‌های مناسب و سپس حرارت دادن تا دمای بالای 900 درجه سانتیگراد استفاده می‌شد. در نهایت مواد سنتز شده به یکدیگر سایید شده و پرس می‌شدند که باعث تولید الکترودهایی با ساختار غیریکنواخت می‌گردید. با پیشرفت روش‌های جدید سنتز نانو مواد مانند سل-ژل (Sol-gel) الکترودهای جدید با ذرات همگن و یکنواخت ساخته شده‌اند که عملکردی بسیار مطلوب‌تر دارند. امروزه تحقیقات زیادی برای ساخت نانومواد جدید جهت استفاده در باتری‌های لیتیمی در سراسر دنیا انجام می‌شود که هر روز باتری‌هایی با طول عمر بیشتر و بازده بالاتر تولید می‌شود..

دسته دیگری از مواد که می‌توانند نامزد استفاده به عنوان الکترود مثبت باتری‌های لیتیم یون باشند، نانو لوله‌ها و نانو سیم‌ها در اندازه‌های مختلف هستند. به عنوان مثال نانو لوله اکسید وانادیوم (V2O5) و نانو سیم‌هایی که در‌ بین ساختار لایه‌ای خود پذیرنده لیتیم هستند از این دسته اند. ساختارهایی مانند نانو سیم LiCoO2 و Li(Ni1/2Mn1/2)O2 تهیه شده و به عنوان میزبان بین لایه‌ای در الکترود مثبت باتری‌های لیتیم یون مورد استفاده قرار گرفته است. این دسته از الکترودها قابلیت بسیار خوبی را از جمله افزایش بازده، افزایش قدرت و سرعت نسبت به مواد توده‌ای از خود نشان می دهند.

 الکترود منفی

ترکیبات کربنی می‌تواند ساختارهای متفاوت و در نتیجه خصوصیاتی متفاوت داشته باشند. گرافیت که یکی از متداولترین ساختارهای کربن است، دارای لایه‌های کربنی با هیبرید Sp2 می‌باشد. گرافیت دارای هدایت الکتریکی بالا در درون لایه‌ها می باشد که به دلیل تحرک الکترون‌های π (الکترون های غیر مستقر) می باشد. در مقابل هدایت الکتریکی گرافیت در بین لایه‌ها کم می باشد. این ساختار ویژه کربن در گرافیت باعث می شود که لیتیم بتواند به راحتی در بین لایه‌های آن قرار گیرد و واکنش تبادل الکترون را انجام دهد. شکل 4- ب نمای کلی یک الکترود منفی را نمایش می دهد.

 

  • زهره حبیبی
  • ۰
  • ۰

باتری خورشیدی

همه ما از بحران انرژی که جهان با آن مواجه است آگاه هستیم و از این رو شرکت‌های بیشتری در تلاشند تا بیشترین انرژی خورشیدی را استخراج کنند. انرژی خورشیدی پتانسیل نامحدودی دارد و اگر به روش مناسب استفاده شود، ممکن است پاسخگوی بسیاری از مسائل انرژی باشد. به همین دلیل است که باتری‌های خورشیدی متداول شده‌اند و شما می‌توانید شرکت‌های زیادی را پیدا کنید که با این موضوع سر و کار دارند.

پنل‌های خورشیدی بر روی پشت‌بام‌ها در سطح بی‌سابقه‌ای ظاهر شده‌اند و محبوبیت رو به رشد انرژی خورشیدی در حال کاهش قیمت‌ها بوده و صنعت خورشیدی یکی از سریع‌ترین بخش‌های تولید کننده در جهان است. استفاده از پنل‌های خورشیدی یک راه عالی برای بهره‌برداری از یک منبع انرژی پاک و تجدیدپذیر بوده‌است. اما باتری‌های خورشیدی کل صنعت انرژی خورشیدی را متحول کرده است. این باتری های به مالکان پنل های خورشیدی اجازه می‌دهد که درصورت نبود خورشید، خاموشی کمتری داشته باشند و با ذخیره کردن انرژی در طول روز قادر به تامین انرژی در نبود نور خورشید هستند.

وقتی یک باتری خورشیدی را به عنوان بخشی از سیستم خورشیدی نصب می‌کنید، می‌توانید به جای فرستادن آن به شبکه ، برق تولیدی اضافی را در خانه خود ذخیره کنید. اگر پنل‌های خورشیدی شما انرژی بیشتری نسبت به نیاز شما تولید می‌کنند، انرژی اضافی به سمت شارژ باتری می‌رود. بعدا وقتی پانل‌های خورشیدی شما برق تولید نمی‌کنند، می‌توانید انرژی ذخیره‌ شده قبلی خود را در باتری خود برای شب استفاده کنید.

باتری خورشیدی
لذا انرژی خورشیدی که انرژی الکتریکی تولید می‌کند نیاز به منبعی برای ذخیره سازی دارد تا هنگامی که نور خورشید نیست بتوان از انرژی الکتریکی مازادی که در زمان حضور این انرژی نامحدود تولید می شود بهره جست.

باتری های خورشیدی انواع و ولتاژهای مختلفی دارند. با توجه به اینکه چندین نوع سیستم پنل خورشیدی مختلف در بازار وجود دارد.به عنوان مثال بعضی از آن ها به بانک باتری نیاز دارند و برخی دیگر پنل های خورشیدی را به دستگاهی که با انرژی خورشیدی کار می کند، مستقیما وصل کرده اند. اما سیستم هایی که به باتری نیاز دارند یا از باتری خورشیدی استفاده می کنند هم چند نوع مختلف دارند:

سیستم هایی که از باتری های 12 ولتی DC که برای روشنایی استفاده می کنند؛ مثلاً روشنایی برخی از لوازم خانگی و... می باشد یا سیستم های باتری اینورتر که قادر به تبدیل ولتاژ باتری های DC 12، 24 یا 48 ولتی به ولتاژ 120 ولتی AC دارند. این ولتاژ برای روشن نگهداشتن وسایل خانگی مثل اجاق گاز، یخچال، تلویزیون و غیره کاربرد دارد. علاوه براین ها برخی سیستم های انرژی خورشیدی ترکیبی نیز وجود دارند که از چندین قطعه مثل بانک باتری پنل های خورشیدی، آرایه های خورشیدی، ژنراتور و توربین های بادی برای تامین انرژی استفاده می کنند.

بانک های باتری های خورشیدی، برای میزان شارژ و دشارژ مشخصی طراحی می شوند. هنگام استفاده از سیستم بانک باتری باید مطمئن شوید که سایز و کیفیت باتری ها برای ذخیره میزان انرژی موردنیاز شما مناسب هستند.

پس به طور کلی باتری های خورشیدی وقتی مورد استفاده قرار می گیرند که سیستم های خورشیدی به راهی برای ذخیره انرژی خورشید نیاز داشته باشند. برای استفاده از باتری های خورشیدی نیاز به وسایل جانبی دارید. این باتری های انرژی تولید شده توسط خورشید را ذخیره می کنند و پنل های خورشیدی امکان استفاده از آنها را از طریق یک مبدل فراهم می کنند.

باتری‌های خورشیدی با تبدیل انرژیAC تولید شده توسط پنل‌های خورشیدی شما کار می‌کنند و آن را به عنوان انرژی الکتریکی DC برای استفاده بعدی ذخیره می‌کنند . در برخی موارد، باتری‌های خورشیدی اینورتر خودشان را دارند و تبدیل انرژی یکپارچه می‌شوند. هرچه ظرفیت باتری ها  بالاتر باشد، سیستم خورشیدی بزرگ‌تری می‌تواند آن را شارژ کند .

کاربرد باطری ماشین خورشیدی
با نصب فن‌آوری‌های ذخیره‌سازی انرژی بیشتر مثل باتری‌های خورشیدی، برق مصرفی و اپراتورهای شبکه می‌تواند به راحتی جریان الکتریسیته از منابع تجدیدپذیر را مدیریت کند . در دراز مدت ، این بدان معنی است که منابع انرژی تجدید پذیر بیشتری در ترکیب برق کشور ما از جمله سیستم‌های پنل خورشیدی خانگی اثرگذار خواهد بود. با استفاده از سیستم‌های ذخیره انرژی مثل باتری‌های خورشیدی، مشتریان خورشیدی دیگر نیازی به اتکا به شبکه در شب ندارند.

از فواید استفاده از باتری خورشیدی می توان به استفاده از تمامی انرژی تولیدی توسط پنل های خورشیدی،کاهش هزینه پرداختی برق شبکه، کاهش زمان خاموشی در نبود خورشید، کسب استقلال از شرکت های تولید برق و... اشاره کرد.

باتری‌ها معمولا بین پنل‌ها و اینورتر نصب شده‌اند و انرژی خورشیدی ذخیره می‌شود تا بتوان از آن درشب یا زمانی که تولید انرژی خورشیدی کم است استفاده کرد. هم چنین در مناطقی که دسترسی به برق وجود ندارد نیز این باتری های برای ذخیره انرژی سیستم خورشیدی می تواند نقش بسزایی را ایفا کند

 

  • زهره حبیبی
  • ۰
  • ۰

باتری پرنده

باتری های لیتیوم پلیمر یا اگر بخواهیم درست تر بیان کنیم،باتری lithium-ion polymer یک باتری قابل شارژ از تکنولوژی لیتیوم یون است که از الکترولیت پلیمری به جای الکترولیت مایع استفاده میکند . همانطور که می دانید باتری های لیتیوم پلیمر به دلیل قابلیت دشارژ با جریان بالا بصورت گسترده در ربات های پرنده مورد استفاده قرار می گیرند.

مشخصات یک باتری لیتیوم پلیمر:

تعداد سلول: هر سلول یک باتری لیتیم پلیمر معمولا ۳٫۷ ولت اختلاف پتانسیل به شما می‌دهد. هر پکیج باتری لیتیم پلیمر شامل چندین سلول است که به صورت موازی به هم متصل می‌شن. در نتیجه یک باتری دو سلولی یا به شکل رایج ۲ سل ۷٫۴ ولت و یک باتری ۳ سل ۱۱٫۱ ولت برای شما فراهم می‌کند.

ظرفیت باتری: ظرفیت یک باتری مقدار بار الکتریکی هست که در ولتاژ نامی و در هر ساعت می‌تواند خروجی دهد. این عدد معمولاً با واحدهای A.h یا mA.h بیان می‌شود.

C-Rate: این عدد ضریبی هست که در ظرفیت باتری ضرب می‌شود و مقدار حداکثر جریانی که باتری می‌تواند خروجی بدهد را مشخص می‌کند. مثلا یک باتری ۱۶۰۰ میلی‌آمپر۳۰C می‌تواند حداکثر ۴۸ آمپر جریان به شما بدهد.

 

ماکزیمم ولتاژ شارژ:

باتری های لیتیوم پلیمر معمولا بر اساس تعداد سلول های ساختاریشان دسته بندی میشوند.هر سل باتری لیتیوم پلیمردارای ولتاژ ۳٫۷v و قابل شارژ تا حداکثر ولتاژ ۴٫۲v است. باتری ها را با ولتاژ ۳٫۷v نگهداری میکنند تا از خطرات احتمالی آن در هنگام جابه جایی جلوگیری کنند.

توجه کنید در هنگام خرید با استفاده از دستگاه باتری چکر ولتاژ هر سل باتری لیتیوم پلیمر خود را چک کنید که ۳٫۷v باشد تا از سلامت آن مطمئن شوید.بخش فروش گلابی ربات این کار را برای مشتریان آنلاین خود به صورت خودکار انجام میدهد.

مینیمم ولتاژ تخلیه:

ولتاژ مینیمم اثر زیادی در عمر باتری لیتیوم پلیمر شما دارد و در حالت کلی بهتر است آن را بیشتر از ۸۰ درصد ظرفیتش تخلیه نکنید. اصولا این ولتاژ تا ۳٫۲v (تحت بار) قابل تعریف است اما به علت احتمال عدم بالانس در جریانهای بالا،بهتراست که این مقدار بالاتر تنظیم شود. مثلا ۴۰۰۰میلی امپر ساعت از یه باطری ۵۰۰۰ میلی امپر ساعت.

 

تاثیر پارامترC بر باتری های لیتیوم پلیمر:

تقریبا تمامی باتری های لیتیوم پلیمر یک مقدار ثابت C بر روی خود دارند که با نام ظرفیت تخلیه شناخته می شود .

پارامتر C نشان دهنده مقدار قابل تخلیه جریان به صورت مداوم و پیوسته و همچنین ایمن می باشد .

به عنوان مثال شما یک باتری ۵۰۰۰mAh با ظرفیت تخلیه ۳۵c را در نظر بگیرید .

۵۰۰۰mAh=5Ah

۵*۳۵=۱۷۵A

عدد ۲۵C نشان دهنده این است که این باتری می تواند به صورت پیوسته و ایمن با جریان ۱۷۵ آمپر تخلیه شود.

پس با توجه به موارد بالا دقت داشته باشید که به صورت پیوسته از باتری بالا جریانی بیشتر از ۱۷۵ آمپر نکشید که موجب آسیب رسیدن به باطری ماشین می شود .

شارژرهای ارزان به علت عدم دقت کافی در اندازه گیری ولتاژ سل ها، میتوانند باتری را به سرعت خراب کنند.

 

اگر این باتری ها درست استفاده نشوند قابل اشتعال خواهند بود . پس بهتر است هنگام خرید باتری قبل از استفاده از آن و شارژ کردن آن نکات زیر را بخوانید:

اگر باتری لیتیوم پلیمر شما یکی از نشانه های زیر را دارد آن را شارژ نکنید:

سوراخ شده یا آسیب دیده است

متورم شده یا تغییر شکل محسوسی داشته است

ولتاژ هر سل باتری شما کمتر از ۳٫۳v باشد.

باتری را در کنار مواد اشتعال زا شارژ نکنید.

 

۱- باتری لیتیوم پلیمر نباید ضربه بخورد یا مستقیم زیر نور خورشید قرار بگیرد، هرکدام از این موارد میتواند باعث اتش گرفتن باتری شود. اگر باطری در اثر کرش یا سانحه ضربه بخورد بهترین حالت این است که باتری را از نظر ظاهری بررسی کنید که باد نکرده باشه و یا پوسته باتری زخم یا سوراخ نشده باشد. اگر باتری زخم یا سوراخ شده باشد امکان اتش سوزی خیلی بیشتر میشود بدلیل سوراخ شدن پوسته غیر قابل استفاده میشود .استفاده مجدد از این باطری کاملا خطرناک است و امکان دارد در  شارژ اول باعث اتشسوزی شود.

 

۲- باتری لیتیوم پلیمر نباید متورم شده باشد، این بادکردگی ممکن است در اثر کشیدن جریان بیش از حد و یا اورشارژ  باتری پیش آید که آن هم خطر اتش سوزی دارد.

 

۳- بیشترین احتمال خطر اتشسوزی در هنگام شارژ باطری وجود دارد، فرض کنید شارژر شما خراب شود و باطری اورشارژ بکند، برای همین حتما از شارژر مرغوب و با کیفیت استفاده کنید، شارژرتان باید حتما مخصوص باتری لیتیوم پلمیر باشد و بتواند تعداد سل هارا بصورت اتوماتیک تشخیص بدهد.از شارژر های معمولی برای لیپو استفاده نکنید، قبل از شارژ مطمئن باشید که تنظیمات شارژر رو دقیقا طبق مشخصات باتری تنظیم کردید، محل شارژ هم باید ضد اتش و عایق باشد.

۴ باطری لیپو برای محیط زیست بسیار مخربه و خطرناک، هیچوقت باطری رو با بفیه زباله های معمولی یکجا دور نریزید.

  • زهره حبیبی
  • ۰
  • ۰

باترى خودرو، برق مورد نیاز سیستم الکتریکى خودرو را تأمین مى کند. براى جدا کردن باترى از خودرو، احتیاج به دست کش کار، عینک ایمنى و ابزار مورد نیاز دارید.

باترى خودرو نقش بسیار حیاتى و مهمى در عملکرد خودرو دارد. باترى خودرو باعث مى شود که زمانى که شما سوییچ را مى چرخانید خودرو روشن شود. همچنین برق مورد نیاز براى بخش هاى مختلف خودرو زمانى که خودرو خاموش است را تأمین مى کند. در اکثر موارد لازم نیست که خیلی به فکر باترى خودرو باشید، اما در بعضى مواقع احتیاج است که باترى خودرو را از آن جدا کنید. خوشبختانه این کار بسیار آسان است و مى توانید با ابزار اولیه اى که دارید این کار را خودتان انجام دهید.

دو دلیل اصلى وجود دارد که چرا شما باید باترى خودرو را از آن جدا کنید: زمانى که بخواهید آن را تعویض کنید و یا اینکه بخواهید کارآیى آن را چک و بررسى کنید. در هر صورت، مراحل اولیه یکسان هستند. تنها چیزى که براى خارج کردن باترى در خودروهاى مختلف با هم فرق دارد مربوط به نوع پایانه هاى باترى است.

با وجود ٥ نوع مختلف ترمینال باترى، ممکن است استفاده از ابراز براى جدا کردن هر نوع ترمینال کمى گیج کننده باشد، هرچند که روند حذف در اصل براى تمام باترى ها یکسان است. ترمینال هاى مختلف، SAE post، GM side، combination، L و stud مى باشند. در خودروهاى آمریکایى معمولاً از ترمینال هاى SAE post، GM side و یا combination استفاده مى شود، در حالى که در خودروهاى اروپایى ترمینال ها نوع L هستند و خودروهاى الکتریکى معمولاً داراى ترمینال stud هستند. براى جدا کردن بیشتر انواع باترى، شما احتیاج به دو انبردست یا دو تا آچار فرانسه دارید. براى جدا کردن باترى هاى با ترمینال GM side شما احتیاج به آچار بکس و چرخ جغجغه دارید

١-آماده شدن و توصیه هاى ایمنى

از آنجایى که باترى وظیفه ى نگه دارى شارژ را دارد مى تواند باعث ایجاد شوک شود. براى محافظت در هنگام کار کردن با باترى همیشه دستکش کار عایق بپوشید. هنگام کار با باترى همیشه عینک ایمنى بزنید چون همیشه این احتمال وجود دارد که مایع خورنده ى داخل باترى به بیرون نشت کند. صرف نظر از اینکه خودروى شما داراى چه نوع باترى است، قبل از هرگونه تلاش براى جدا کردن باترى از خودرو، ابتدا خودرو را خاموش کنید، زیرا مایع خورنده ى داخل باترى قابل اشتعال نیز است. در خودروى روشن به دلیل وجود جرقه ممکن است خطرناک باشد. زمانى که این نکات ایمنى را رعایت کردید و ابزار مورد نیاز را آماده کردید، شما آماده هستید که باترى را از خودرو جدا کنید.

در حالى که روند جدا کردن باترى از خودرو ساده است در ادامه توصیه هایى براى اطمینان از ایمنى کار آمده است:

نکته ١: از گیره براى نگه داشتن کابل ها استفاده کنید. این کار باعث مى شود تا هنگام خارج کردن باترى، کابل ها به هم برخورد نکنند. زیرا برخورد کابل ها با هم باعث ایجاد جرقه مى شود و چون محتویات داخل باترى قابل اشتعال است، به همین دلیل خطرناک است.

نکته ٢: شما مى تواند قسمت مثبت کابل باطرى ماشین را با یک پارچه بپوشانید. این کار باعث مى شود تا همگام خارج کردن باترى فلزها با هم تماس نداشته باشند در نتیجه از خود شما و سیستم الکتریکى خودروى شما حفاظت مى شود.

نکته ٣: در آوردن زیورآلات. قبل از خارج کردن باترى هرگونه زیور آلات خود را در بیاورید. زیورآلات فلزى مانند گردن بند، ساعت و دستبند ممکن است به طور اتفاقى با باترى تماس پیدا کنند و ایجاد شوک کنند.

نکته ٤: در محیطى با تهویه مناسب کار کنید. براى خارج کردن باترى به دلیل قرار گرفتن در معرض گازهاى مضر بهتر است در یک فضاى باز و یا یک گاراژ با تهویه مناسب این کار را انجام دهید.

نکته ٥: اگر ترمینال ها ذوب شده اند از ابزار مناسب استفاده کنید. براى این کار ممکن است احتیاج باشد که شما از ابزار خاصى استفاده کنید که در اکثر فروشگاه هاى قطعات خودرو در دسترس است.

٢- استاندارهاى خارج کردن باترى(همه ى ترمینال ها به جز GM side)

وسایل مورد نیاز:

١- دستکش کار عایق

٢-عینک محافظ

٣- دو انبر دست یا دو آچار فرانسه

مرحله یک: ترمینال منفى را پیدا کنید. ترمینال منفى معمولاً داراى یک کاور پلاستیکى مشکى است، در غیر این صورت یک علامت منفى در اطراف ترمینال وجود دارد.

مرحله دو: با یک آچار و یا انبردست ترمینال منفى را نگه دارید.

مرحله سه: مهره را باز کنید و کابل را خارج کنید. از انبردست یا آچار دوم براى باز کردن مهره استفاده کنید. کابل منفى را در یک جای امن و دور از باطرى ماشین نگه دارید.

مرحله چهار: همین کار را براى کابل مثبت نیز انجام دهید. مراقب باشید که دو کابل مثبت و منفى نباید با هم برخورد کنند. همچنین باید مراقب باشید که کابل مثبت با قسمت هاى فلزى برخورد نکند. زیرا جریان باقى مانده در این کابل مى تواند به اجزاى الکتریکى خودرو آسیب برساند.

مرحله پنج: اگر باترى به خودرو پیچ شده است، به کمک انبردست یا آچار پیچ و مهره ها را باز کنید.

مرحله شش: بیرون کشیدن باترى. باترى را به صورت مستقیم بالا بیاورید تا از محل قرارگیرى اش خارج شود. در نظر بگیرید که یک باترى مى تواند تا ٤٠ پوند وزرن داشته باشد.

٣- خارج کردن باترى با تومینال GM post

وسایل مورد نیاز:

١- دستکش عایق

٢- چرخ جغجغه(در صورت نیاز)

٣-انبردست یا آچار فرانسه

٤-عینک محافظ

٥-آچار بکس

مرحله یک: شناسایى ترمینال ها. ابتدا تشخیص دهید کدام ترمینال مثبت و کدام منفى است، با استفاده از رنگ( ترمینال منفى مشکى و ترمینال مثبت قرمز است.) و یا با استفاده از علامت اطراف ترمینال ها.

مرحله دو: سرى با انداره ى مناسب را پیدا کنید. اگرچه اندازه ى بیشتر ترمینال هاى GM post ٣/٨ اینچ است، اما ممکن است در بعضى مواقع این اندازه متفاوت باشد. اگر سرى به صورت مناسب چسبیده است، اندازه ى آن درست است. در غیر این صورت، از مجموعه سرى ها اندازه هاى دیگر را تست کنید تا سرى مناسب را پیدا کنید.

مرحله سه: سرى مناسب را به چرخ جغجغه اى وصل کنید.

مرحله چهار: مهره را باز کنید. با یک چرخش در خلاف جهت عقربه مهره را باز کنید. همین کار را براى ترمینال مثبت نیز تکرار کنید و مطمئن شوید کابل مثبت با قسمت فلزى از خودرو در تماس نباشد.

مرحله پنج: باترى را خارج کنید.

اگر براى خارج کردن باترى خودرو با کمک احتیاج داشتید به یک باتری کار یا تعمیرگاه مراجعه کنید.

  • زهره حبیبی
  • ۰
  • ۰

خودروی برقی

خودروی برقی یا خودروی الکتریکی (به انگلیسی: Electric vehicle) به خودرویی گفته می‌شود که از باتری ‌های قابل شارژ به عنوان منبع انرژی، و از موتور الکتریکی به عنوان نیروی محرکه استفاده می‌کند.
اولین خودروهای برقی عملی در دهه ۱۸۸۰ معرفی شدند. تولید این‌گونه خودروها با تولید انبوه خودروهای موتور احتراقی ارزان‌، دچار افت شدید گردید. در دهه‌های ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ میلادی با وقوع بحران انرژی مجدداً خودروی برقی مورد توجه قرار گرفت ولی این علاقه‌مندی سبب تولید انبوه و ایجاد بازار رقابتی نشد.
از سال ۲۰۰۸ میلادی با توجه به پیشرفت فناوری باطری ماشین ‌ها، نگرانی‌ها در خصوص قیمت نفت و نیاز به کاهش گازهای گلخانه‌ای انقلابی اساسی در تولید خودروهای برقی صورت گرفته‌است.
از مزایای خودروی برقی نسبت به خودروی احتراقی می‌توان به کاهش قابل ملاحظه آلودگی هوای محلیکاهش گازهای گلخانه‌ای و کاهش وابستگی به نفت اشاره کرد. تعداد زیادی از کشورها و دولت‌های مربوطه به منظور ترویج و گسترش بازار خودروهای برقی از انگیزاننده‌های دولتی برای خودروهای برقی استفاده می‌کنند.
در مقایسه با خودروهای احتراق داخلی، خودروهای برقی کم صداتر هستند و هیچ گونه آلودگی خروجی از اگزوز ندارند.
شارژ خودروهای برقی علاوه بر اینکه در ایستگاه‌های شارژ بین راهی امکان‌پذیر است می‌توان شارژرهای مخصوص را در خانه‌ها نیز نصب کرد. موفق‌ترین خودروهای برقی تاریخ که نیسان لیف و تسلا مدل اس هستند توسط سازمان حفاظت از محیط زیست ایالات متحده آمریکا رده‌بندی شده که به ترتیب قادر به طی مسافت ۲۴۳ کیلومتر و ۶۰۰ کیلومتر هستند.
باطری ماشین ، قابل شارژی که ذخیره‌سازی برق را در خودرو امکان‌پذیر کند در سال ۱۸۵۹ میلادی و توسط یک فیزیکدان فرانسوی به نام گاستون پلانته اختراع شد. این باتری‌های باتری سربی-اسیدی نام گرفتند.
اولین خودروی برقی را توماس پارکر یک مهندس اهل لندن در سال ۱۸۸۴ میلادی ساخت. پارکر که نگران آلودگی شهر لندن و نیز علاقه‌مند به ساخت خودروهای با مصرف کارآمدتر سوخت بود در نهایت توانست یک خودروی برقی قابل استفاده تولید کند.
دوره طلایی
در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم میلادی خودروی برقی به واسطه ترجیح استفاده از انرژی الکتریکی به عنوان نیروی محرکه و عملکرد بهتر، پرطرفدار بود. در سال ۱۹۰۰ میلادی، ۴۰٪ خودروها در آمریکا با بخار، ۳۸٪ با برق و ۲۲٪ با بنزین کار می‌کردند.
اصطلاح‌شناسی
خودروی برقی (به انگلیسی: Electric car) نوعی وسیله نقلیه برقی (به انگلیسی: Electric vehicle (EV)) است. از عبارت «وسیله نقلیه برقی» برای وسایل نقلیه ای استفاده می‌شود که نیروی پیشرانه خود را از برق تأمین می‌کند در حالیکه عبارت «خودروی برقی» فقط برای خودروهایی استفاده می‌شود که توانایی و امکان حرکت در بزرگراه را داشته باشد.
خودروی برقی که از سلول خورشیدی برای تأمین برق خود استفاده می‌کند خودروی خورشیدی و خودرویی که برای تأمین برق از ژنراتور بنزینی استفاده می‌کند خودروی هیبریدی نامیده می‌شود. خودرویی که فقط از باتری همراه برای تأمین برق مورد نیاز خود استفاده می‌کند خودروی تمام-برقی نامیده می‌شود. معمولاً منظور از خودروی برقی، خودروی تمام-برقی است.
ساختار
قوای محرک یک وسیله نقلیه الکتریکی شامل سه زیر مجموعه اصلی است: نیرو محرکه الکتریکی، منبع انرژی و کمک دهنده که این سه زیر مجموعه، خود دارای زیر مجموعه‌هایی هستند که در شکل به‌طور کامل نمایش داده شده‌اند.
بسته به ورودی‌هایی که از طریق پدال‌های گاز و ترمز اعمال می‌شوند، کنترل‌کننده وسیله نقلیه سیگنال کنترل مناسبی را به مبدل الکترونیکی قدرت ارسال می‌کند که وظیفه مبدل الکترونیکی قدرت، تنظیم توان جاری شده بین موتور الکتریکی و منبع انرژی می‌باشد. جریان توان برگشت، به دلیل احیای ترمز وسیله نقلیه الکتریکی رخ می‌دهد. این انرژی بازیافت شده می‌تواند در منبع انرژی ذخیره شود زیرا منبع انرژی قابلیت پذیرش این انرژی را دارد. اکثر باتری‌ های وسایل نقلیه الکتریکی همچون ابرخازن‌ها و فلای‌ویل‌ها، به آسانی توانایی پذیرش انرژی بازیافت شده را دارند. واحد مدیریت انرژی با کنترل‌کننده وسیله نقلیه همکاری می‌کند تا احیای ترمز و انرژی بدست آمده از طریق آن را کنترل کند. این بخش همچنین با واحد سوخت‌گیری در ارتباط است تا آن را کنترل کند و میزان قابلیت استفاده از منبع انرژی را به تصویر بکشد. منبع توان کمکی، توان مورد نیاز با سطوح ولتاژهای مختلف را برای همه بخش‌های کمکی وسیله نقلیه الکتریکی تأمین می‌کند، مخصوصاً برای واحدهای کنترل‌کننده شرایط هوا و توان فرمان.

 

  • زهره حبیبی
  • ۰
  • ۰

این متن دومین مطلب آزمایشی من است که به زودی آن را حذف خواهم کرد.

زکات علم، نشر آن است. هر وبلاگ می تواند پایگاهی برای نشر علم و دانش باشد. بهره برداری علمی از وبلاگ ها نقش بسزایی در تولید محتوای مفید فارسی در اینترنت خواهد داشت. انتشار جزوات و متون درسی، یافته های تحقیقی و مقالات علمی از جمله کاربردهای علمی قابل تصور برای ,بلاگ ها است.

همچنین وبلاگ نویسی یکی از موثرترین شیوه های نوین اطلاع رسانی است و در جهان کم نیستند وبلاگ هایی که با رسانه های رسمی خبری رقابت می کنند. در بعد کسب و کار نیز، روز به روز بر تعداد شرکت هایی که اطلاع رسانی محصولات، خدمات و رویدادهای خود را از طریق بلاگ انجام می دهند افزوده می شود.

  • زهره حبیبی
  • ۰
  • ۰

این متن اولین مطلب آزمایشی من است که به زودی آن را حذف خواهم کرد.

مرد خردمند هنر پیشه را، عمر دو بایست در این روزگار، تا به یکی تجربه اندوختن، با دگری تجربه بردن به کار!

اگر همه ما تجربیات مفید خود را در اختیار دیگران قرار دهیم همه خواهند توانست با انتخاب ها و تصمیم های درست تر، استفاده بهتری از وقت و عمر خود داشته باشند.

همچنین گاهی هدف از نوشتن ترویج نظرات و دیدگاه های شخصی نویسنده یا ابراز احساسات و عواطف اوست. برخی هم انتشار نظرات خود را فرصتی برای نقد و ارزیابی آن می دانند. البته بدیهی است کسانی که دیدگاه های خود را در قالب هنر بیان می کنند، تاثیر بیشتری بر محیط پیرامون خود می گذارند.

  • زهره حبیبی